Культури, що поєднують красу з невибагливістю – мрія будь-якого садівника. А чи можна знайти рослини, які володіють цими якостями, але разом з тим витривалі, довговічні, зберігають декоративність весь сезон, та ще й готові прикрасити собою проблемні затінені ділянки? Здавалося б, подібна витівка далека від реальності. Проте саме такі хости і гейхери – познайомтеся з ними ближче, поселіть на своїй ділянці, і ви напевно заведете міцну дружбу з чарівними «королевами тіні».

Ботанічний портрет цінні хост і якості

Хоста (функція) – трав’янистий багаторічник з розкішним листям, різноманіття форм, розмірів, забарвлень і фактур яких разюче. Стебла у рослини немає, кущ являє собою прикореневу розетку листя піднімаються над землею на міцних черешках, нагадуючи чарівний фонтан. У різних сортів вони можуть бути зеленими, сизими, сріблястими, синьо-зеленими, салатовими, кремовими, золотисто-жовтими і строкато пофарбованими.

Розміри листкових пластин різні: від 5 см у мініатюрних різновидів до 25 см у високорослих сортів. Форми теж різноманітні: подовжено-загострені, майже кругле, серцеподібне, ланцетоподібні, довгі і вузькі, з хвилястим краєм. Листя різних видів хост відрізняються і по фактурі: гладкі і «жаті», матові і глянсові, щільні і тонкі, з майже непомітними і явно вираженими жилками.

Високі квітконоси функ, позбавлені листя, несуть на собі непомітні, але чарівні суцвіття, що складаються з міні-дзвіночків білого, бузково, рожевого або лавандового кольору. Особливої уваги привертають не вони, основний декоративний акцент цих рослин – чудові листя.

Крім унікальних декоративних якостей хости мають ще ряд переваг:

  • невибагливістю – не потребують особливого догляду, не пред’являють суттєвих вимог до якості ґрунту;
  • морозостійкістю – багато сортів переносять морози до -30°С, деяких не лякають -40°С, а холодостійкі здатні винести навіть -42°С;
  • стійкістю до захворювань – практично не хворіють;
  • довговічність – можуть рости на одному місці до чверті століття, стаючи тільки краше рік від року;
  • тіньовитривалістю і навіть тенелюбивостью – чудово відчувають себе в тіні і півтіні, за що від садівників отримали титул «корольов тіні».

На замітку! Світ разюче різноманітний хост. Деякі сорти цієї культури найкращі свої якості виявляють при розташуванні не в тіні, а на добре освітлених ділянках. Зрозуміло, вони теж відмінно вписуються в різні декоративні композиції.

Рекомендації по посадці «корольов тіні»

Так, хости невибагливі, але все ж мають свої переваги і показують себе у всій красі тільки при правильній агротехніці. Насамперед потрібно підібрати сорт, що відповідає ділянці, який ви збираєтеся декорувати. Або, навпаки, якщо сорт вже вибраний, визначитися з відповідною для неї зоною. Зеленолисті сизо-блакитні і рослини потребують в тіні або півтіні, ряболисті не відмовляться від місця під сонцем, але не на самому припеке.

Розводять функії з деленок кореневищ, насіння і листових живців. Найбільш кращий перший спосіб. Кращий час для посадки – весняний період, але можна висадити кореневище і в кінці літа або на початку осені.

На замітку! Якщо ви придбали деленку, а висадити її не дозволяє погода, зберігайте кореневище в темному місці з температурою від +5°С до +10°С (в підвалі, на утепленій лоджії, нижньому рівні холодильника)

Цю культуру влаштує і кисла, нормальна і, і лужна грунт. Однак у будь-якому випадку вона повинна бути структурованою, живильної, влагоемкой. Посадити нескладно хосту.

  1. Викопайте посадочну лунку глибиною близько 30 см, шириною в 2 рази більше (корені розростаються горизонтально функії).
  2. Заповніть яму на 2/3 грунтовою сумішшю перегною, торфу, дозрілого компосту і невеликої частини піску. Якщо на місці посадки земля кисла, додайте до складу пригорщу золи. Пролийте водою.
  3. Кореневище розташуйте в лунці так, щоб ростові бруньки знаходилися на рівні землі, коріння дбайливо розправте по поверхні зволоженим грунтосумішей, присипте поживним грунтом.
  4. Полийте і замульчуйте грунт навколо саджанця.

В якості мульчі краще використовувати хвойний опад, дрібний щебінь, шкаралупи кедрових горіхів, товчений черепашник. Колючі матеріали не тільки будуть зберігати вологу для рослини, але і захистять його в подальшому від слимаків та равликів, здатних грунтовно пошкодити прекрасні листя хости.

Види хост і їх застосування в ландшафтному дизайні

Хости ділять на кілька груп по висоті розеток, залежно від якої використовують в садовому ландшафті.

  1. Мініатюрні – рослини висотою до 15 см (приклади сортів Міні-Скірт, Сноу Мауз, Шайні Пенні). Чудово виглядають як балконних рослин, почвопокровников в тінистих і напівтінистих куточках саду, в рокарії і альпінаріях, на кам’янистих схилах.
  2. Маленькі – екземпляри, висота яких не перевищує 25 см (Літтл Уайт Лайнс, Ківі Спэминт, Чечні Мауз). Відмінний матеріал для оформлення бордюрів, контейнерних садків, переднього плану міксбордерів.
  3. Середні – хости, які виростають до 50 см (Фаєр Айс енд, Елеганс, Черрі Беррі, Голд Стандарт, Колор Фестівал). Чудово проявляють себе в ролі фонових рослин в ландшафтних композиціях. Суцільний килим з рослин таких, багатий сам по собі, підкреслює красу квіткових рослих культур: астильби, гладіолусів, дельфиниумов, лілій.
  4. Великі – різновиди з верхньою планкою висоти 70 см (Тру Блю, Ферст Фрост). Добре виглядають, будучи посадженими «плечем до плеча» уздовж садових доріжок, навколо водойм, в пейзажних міксбордерах.
  5. Гігантські – функії зростанням вище 70 см (Блю Енджел, Вінтер Сноу). Ефектні в якості рослин-солітерів на великих територіях.

На замітку! Майте на увазі: мініатюрні сорти функ досить примхливі, непрості у вирощуванні і з працею переносять тривалу транспортування.

Садові композиції, доповнені хостами, дуже ошатні і елегантні. Ці рослини органічно виглядають в поєднанні практично з будь-якими квітковими культурами, а також з декоративними злаками і хвойниками. У співдружності з останніми прекрасно співіснують троянди. А якщо до цього дуету додати функії, вийде чудове тріо, в якому кожен учасник підкреслює красу сусіда. Крім того, поряд з хвойними хостам не страшні шкідливі слимаки.

Чудовими сусідами хост на клумбах і в міксбордерах стануть гейхери. Просто не можна не сказати кілька слів про цих декоративних багаторічниках з чудовими листям.

Королеви тіні номер два – садові гейхери

Модне нині рослина, яке іноді називають пурпурним дзвіночком або плямистої геранню, відноситься до сімейства Камнеломкові. Гейхери були вельми популярні ще в початку минулого століття, але з якихось причин надовго зникли з поля зору садівників. Однак протягом останнього десятиліття вони знову отримали широку популярність. Причиною тому став ентузіазм селекціонерів, виводять невпинно нові прекрасні сорти і гібриди цієї декоративної культури.

Приголомшують краса і різноманіття «корольов ряболисті» (ще й такий статус присвоїли гейхерам деякі садівники). Неможливо назвати всі кольори і відтінки, якими тішать погляд різні різновиди рослини. Деякі сорти мають досить великі і яскраві витончені суцвіття, забарвлення яких варіює від білої і пастельно-рожевого до криваво-червоною.

Але основні зусилля селекціонерів були зосереджені на створенні культиварів з шикарними листям. Вони можуть бути чисто зеленим, бронзовими, пурпуровими, темно-шоколадними, ліловими, сріблястими, з облямівкою по краю, з контрастними прожилками – всіх варіантів і не перерахувати. Настільки ж різноманітні форма і фактура листових пластин.

Як у квітниках, так і в контейнерному розведенні гейхери вдало поєднуються з дуже багатьма рослинами, що цвітуть восени: жоржинами, хризантемами, айстрами, очитками, фіалками, декоративними злаками. Якщо дозволяє площа будинку або квартири, на зиму ємності з декоративними композиціями можна занести в приміщення і створити для себе чудовий зимовий садок.

Поодинці або В компанії з хостами плямисті герані в саду прикрасять будь-який квітник, а також тінисті куточки, привносячи в них барвистість і експресію. Адже за тіневитривалості гейхери майже не поступаються функиям.

На замітку! Будьте уважні до характеристикам вибраної культури. Більшість гейхери любить півтінь, але чим світліше забарвлення листя рослини, тим в більш затишному місці воно потребує. Деякі желтолистные сорти воліють тінь щільну. А червонолисті культивари при достатній вологості грунту прекрасно ростуть на сонці.

Відмітні особливості ряболисті корольов

Багато в чому схожі на гейхери хости. Більшість сортів володіє відносною невибагливістю і високою морозостійкістю, практично не уражується грибковими захворюваннями і шкідниками. У обох культур є цікава властивість – дивовижна мінливість протягом сезону кольори: молоде листя, наростаючі в центрі розетки, істотно відрізняються від листя в нижньому ярусі. Ніжна розмита і весною, до осені їх забарвлення змінюється і стає насиченою.

В протилежність хостам, які під зиму в’януть і пізно прокидаються навесні, гейхери зимують, зберігаючи свої розкішні листки. Відразу після танення снігу на ділянках, де ростуть ці оригінальні декоративні культури, виявляються чудові яскраві кущики і прикрашають землю до заморозків.

Інша відмінність від функ садівникам доставляє деякі клопоти. Гейхери не настільки довговічні, через 3-5 років після посадки кущі починають розпадатися, оголюючи центр. У цьому випадку найближчій навесні їх поділяють на частини (благо, вони легко діляться) і розсаджують. Доводиться зайвий раз попрацювати, зате з однієї рослини можна отримати кілька. А ось хости в такому віці ділити не рекомендується: тільки-тільки вони наближаються до піку декоративності.

На замітку! Іноді до осені частина листя плямистих калачиків починає втрачати декоративність і навіть підсихає. Не видаляйте такі листя – вони допомагають рослинам успішно перезимувати. Навесні, коли гейхери стануть випускати нову листя, засохлі листові пластини можна буде прибрати.

Гейхери сорти Рекомендовані для посадки

Культиварів, гідних уваги, безліч. Вивчайте каталоги (включаючи наш), і ви обов’язково підберете екземпляри, які виявляться до душі і підійдуть для умов вирощування на вашій ділянці. Ось лише деякі приклади цікавих сортів.

  1. Палас Пурпл. Дуже популярний сорт з зелено-вишневими глянсовим листям, схожими на кленові. Квіточки дрібні, бежеві.
  2. Сільвер Скроллс. Красиве рослина, що має округлими сріблястими (із зворотного боку малиновими) листям з темними прожилками. Біло-рожеві суцвіття прикрашають цю гейхеру з середини літа по жовтень.
  3. Корал Форест. Высокодекоративная культура. Листя яскраво-зелені з округлими зубчиками по краю і мармуровими прожилками. Суцвіття мають інтенсивну коралову забарвлення, цвітіння триває з липня до осінніх холодів.
  4. Мармелад. Надзвичайно приваблива рослина. Хвилясті різьблені листя янтарно-жовті з темно-рожевим виворотом, покриті плямами персикового та кремового кольорів. У період цвітіння (червень–липень) червоно-бордові квітконоси прикрашені дрібними рожевими квіточками.

На замітку! Перераховані культивари компактні і підходять для вирощування в контейнерах.

Не втрачайте можливості прикрасити свій сад титулованими особами. Гейхери і хости допоможуть зробити чарівним кожен його куточок.